Χριστούγεννα..Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου!!

Γιατί την περιμένουμε με τόση ανυπομονησία;

Γιατί να κάνουμε δώρα τις γιορτές;


Διανύοντας ήδη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου ,έχουμε παρατηρήσει ότι οι πόλεις ήδη έχουν στολιστεί γιορτινά, όπως και τα περισσότερα σπίτια!


Και δικαιολογημένα αφού όλοι μας τα περιμένουμε πώς και πώς!


Με την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου στο κατώφλι,η οποία είναι μια γιορτή καλοσύνης,προσφοράς και στοργής ,νιώθουμε την ανάγκη να μπούμε σε αυτό το κλίμα όσο πιο νωρίς μπορούμε. Κάνουμε τις αγορές μας,στολίζουμε το σπίτι μας και ξεκινάμε να κάνουμε σχέδια για το πώς και με ποιους θα περάσουμε τις φετινές γιορτές.


Φίλοι και συγγενείς μαζεύονται να γιορτάσουν μαζί και να δημιουργήσουν όμορφες και χαρούμενες γιορτινές αναμνήσεις .Τα γεμάτα τραπέζια ,ο στολισμός, τα φωτάκια δίνουν μια μαγική αίσθηση.

Οι αναμνήσεις των όμορφων δείπνων με φίλους και συγγενείς κάτω από την γιορτινή ατμόσφαιρα με τα κλασικά αγαπημένα γιορτινά τραγούδια και η μυρωδιά των αγαπημένων μας γλυκών όταν φτιάχνονται πάντα θα μας έλκουν και θα μας κάνουν να αναπολούμε και κάθε χρόνο να ανυπομονούμε για αυτή την γιορτή.


Οι γιορτές μας βγάζουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας . Στολίζουμε το δέντρο μας και φυσικά όλους τους χώρους ,ξεκινάμε να πίνουμε τον καφέ μας σε χριστουγεννιάτικες κούπες ,να χαζεύουμε τις στολισμένες γιορτινές βιτρίνες και κάνοντας τις συνηθισμένες μας διαδρομές υπό των στολισμό της πόλης και η διάθεσή μας βελτιώνεται και όλα μοιάζουν πιο εύκολα!


Φυσικά ,τα δώρα είναι το πιο απολαυστικό κομμάτι των γιορτών! Αυτή η ανυπομονησία για τα δώρα που θα πάρεις ,η αναζήτηση για τα όμορφα δώρα που θα χαρίσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη γιορτή κυρίως ,και είναι επίσης και η χρονική περίοδος που επιλέγουμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο!


Γιατί όμως κάνουμε τα περισσότερα δώρα τα Χριστούγεννα;

Από πράξεις αγάπης μέχρι και διάφορα πράγματα που έχουμε βάλει στο μάτι από καιρό,πάντα χαιρόμαστε όταν παίρνουμε κάτι από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και πολλοί από εμάς χαιρόμαστε που προσφέρουμε δώρα.


Άλλωστε ,δεν μπορούμε να φανταστούμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς δώρα!

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η συνήθεια;


Οι ρίζες της ανταλλαγής δώρων βρίσκονται ήδη χιλιετίες πίσω! Στους αρχαίους πολιτισμούς συνήθιζαν να ανταλλάσσουν δώρα για να εξασφαλίσουν την ειρήνη μεταξύ των λαών τους ή να εξασφαλίσουν την εύνοια κάποιου. Οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να κάνουν δώρα και θυσίες στους θεούς προκειμένου να δείξουν την ευγνωμοσύνη και την υποταγή τους, να ζητήσουν κάποια χάρη ή για να τους ευχαριστήσουν. Δώρα όμως έκανα και οι απλοί άνθρωποι μεταξύ τους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ή όταν ήθελαν να πετύχουν κάτι .


Στο Χριστιανισμό η ανταλλαγή δώρων βασίζεται στα δώρα που πρόσφεραν οι 3 Μάγοι στον νεογέννητο Ιησού.

Δεν γιορτάζονταν βέβαια πάντα τα Χριστούγεννα όπως τα γιορτάζουμε φέτος. Ήταν πάντα μια ιερή μέρα αλλά η ανταλλαγή δώρων σαν πρακτική για τις γιορτές καθιερώθηκε μετά τον Μεσαίωνα σε κάποιες περιοχές .Αναπτύχθηκε έτσι μια κοινή κουλτούρα ανταλλαγής δώρων την οποία πλέον την εφαρμόζουμε σε γιορτές ,επετείους και σε κάθε σημαντικό γεγονός.

Η διαφορά αυτής της πρακτικής στο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν ,είναι ότι πλέον η ανταλλαγή δώρων δεν γίνεται για να κερδίσουμε κάτι ,αλλά για να αναδείξουμε τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του να προσφέρεις και ίσως προσδοκούμε στην χαρά που θα δώσουμε στα άτομα που θα προσφέρουμε τα δώρα μας .


Για τους επιστήμονες τώρα, η ανιδιοτελής προσφορά και γενναιοδωρία τους προκάλεσε προβληματισμούς καθώς κάνει αντίθεση με το γεγονός ότι ο καθένας μάχεται για την επιβίωσή του .

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο πιθανό να κάνουμε δώρα σε άτομα στα οποία πιστεύουμε ότι θα μας κάνουν και αυτοί κάποιο δώρο .Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους μιας κοινωνίας ,κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας .

Τα Χριστούγεννα η πρακτική ανταλλαγής δώρων αυξάνεται κατακόρυφα γιατί ,σύμφωνα με έρευνα μου έγινε και δημοσιεύτηκε το 2011, οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν δώρο ακόμα και σε κάποιον που δεν θα ξαναδούν και χωρίς απαραίτητα να πάρουν πίσω και κάτι από το ίδιο άτομα,αλλά πιστεύοντας ότι αυτός στον οποίο θα χαρίσουν κάτι, θα κάνει κάποιο δώρο σε κάποιον άλλον και στο τέλος θα πάρουν κάποιο δώρο και αυτοί.


Όποιος και αν είναι ο λόγος που επιλέγουμε να κάνουμε δώρα τα Χριστούγεννα, είναι καλό που μετατρέψαμε την γενναιοδωρία ,ακόμα και σε ξένους σε κάτι φυσιολογικό .


Τα κίνητρά μας είναι προσωπικά ,και είτε συγκαταλέγονται στα θρησκευτικά,ιστορικά ή επιστημονικά,όταν οι προθέσεις μας είναι καλές το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε είναι να δώσουμε χαρά σε κάποιον και αυτό είναι το ωραίο με την γιορτή των Χριστουγέννων.


Φωτίστε λοιπόν τα σπίτια σας ,στολίστε τα ,αφήστε αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα να σας πλημμυρίσει ,οργανώστε όμορφα τραπέζια ,κάντε δώρα και πράξεις αγάπης ,και γενικά προσπαθήστε να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις !


Να έχετε όμορφες και καλές γιορτές!!


Η κατασκευή του δεν είναι δύσκολη αλλά ότι φτιάχνουμε με τα χέρια μας θέλει προσοχή για τυχόν τραυματισμούς αν το επιχειρήσετε η fp products δεν φέρνει κάποια ευθύνη απλά δίνει ιδέες για τον τρόπο κατασκευής τους.


πηγή για τις ιστορικές αναφορές : http://www.pathfinder.gr/Δείτε το αντίστοιχο video στο Youtube εδώ :
https://www.youtube.com/Δείτε το προηγούμενο θέμα μας εδώ :

https://www.youtube.com/